21 червня 2024 р.

Вітаємо!

 21 червня свій день народження святкує українська письменниця, журналістка, членкиня PEN Ukraine, авторка книг для дорослих і дітей Галина Вдовиченко. Літературний дебют письменниці відбувся у 2008 році, коли світ побачив роман "Пів'яблука". Весь перший тираж твору розійшовся за місяць, що зробило його лідером продажів, а журнал "Кореспондент" поставив роман на друге місце в рейтингу кращих книг 2009 року. Потім з'явився "Замок Гербуртів", який переміг на "Коронації слова", а згодом вийшов у світ під назвою "Тамдевін". "Маріупольський процес" 2015 року також переміг у номінації "Гранд роман" цього ж конкурсу. Після цього були й інші книги – як романи, так і збірки оповідань. Крім книг для дорослих Галина Вдовиченко пише багато творів для дітей. "Мишкові миші", "Ліга непарних шкарпеток", "36 і 6 котів", "Сова, яка хотіла стати жайворонком" та інші – це веселі й захопливі історії, які надзвичайно подобаються дітям.
  Пані Галина пише про тих, хто живе поруч. Так, зовнішність Луїзи, однієї з героїнь "Пів'яблука" пані Галина "списала" з реальної жінки, побаченої якось у маршрутці, а ще зустріла чоловіка, зовні – копію іншого вигаданого героя. Випадково почутий уривок із розмови про те, що в хаті постійно губляться шкарпетки, став поштовхом до написання "Ліги непарних шкарпеток", багато її героїв мають стосунок до журналістики, а це вже власний досвід.
  Твори письменниці й уривки з них перекладені латиською, литовською, словацькою, німецькою, англійською та іншими мовами світу. Є також аудіокнижки і книжки зі шрифтом Брайля.
  Галину Вдовиченко називають авторкою оптимістичної прози. Наповнені теплотою, її твори залишають після себе світлі й радісні відчуття. Усе можливо, коли бачиш диво у простих речах. З кожним із нас, а також з тими, хто живе поруч, часом відбувається щось незвичайне, неочікуване. І про ці дива у звичайному житті, про особливих людей, які нам часом трапляються, несподівані зустрічі та події пише пані Галина у своїх книжках.