29 липня 2024 р.

А ви знали?

 А ви знали, що основою пісні "Барабан", яка вийшла в межах авторського культурного проєкту "Твої вірші, мої ноти" Артема Пивоварова, який прагне популяризувати українську літературу та її яскравих представників, є вірш   представника "Розстріляного Відродження" Ґео Шкурупія "Барабан печалі".
Ґео Шкурупій – український поет-футурист, один з лідерів літературного авангарду 1920-х років в Україні. У 19-річному віці він видав першу збірку віршів, а поезія "Барабан печалі" - шедевр української лірики ХХ століття. Збірка "Барабан" була гучною, запам'ятовувалась, подобалась молоді та дратувала владу. Коли Ґео виступав, прихильники під сценою вигукували: "Ґео, бий у барабан!". 
3 грудня 1934 року, на третій день після вбивства в Ленінграді Сергія Кірова, Гео Шкурупія був заарештований. А 25 листопада 1937 року “особлива трійка” переглянула його справу і винесла засудження до смертної кари. Гео Шкурупія було розстріляно 8 грудня біля Ленінграда, але місце його загибелі досі залишається невідомим. На той час королю футуропрерій було 34 роки.