29 серпня 2024 р.

Книги про "Іловайський котел": спогади, хроніка та щоденники.

29 серпня країна згадує загиблих в "Іловайському котлі". За десять років написано немало книг про Іловайськ, які побудовані на інтерв'ю з бійцями. Це щоденники, спогади та монологи. Пропонує вашій увазі книги, які зберегли дорогоцінні спогади тих, хто вижив в Іловайському котлі.

День пам'яті Захисників України.

 Щороку 29 серпня наша країна відзначає День пам'яті Захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. У цей день ми вшановуємо пам'ять воїнів, які віддали життя за Батьківщину. Символом цього дня є соняшник, оскільки більшість військових ЗСУ загинули на півдні та південному сході країни, де багато соняшникових полів.
Пам'ятаємо кожного!
Герої не вмирають!

28 серпня 2024 р.

А ви знали?

  А ви знали, що сьогодні відзначають міжнародний день публічного читання коміксів. Це ідеальна нагода для шанувальників та новачків відкрити для себе нові графічні історії та насолодитися атмосферою спільного читання. Святкування дозволяє поціновувачам цього жанру зустрічатися, обмінюватися улюбленими виданнями та знайти однодумців. Дата святкування була обрана на честь дня народження Джека Кірбі, одного з найвідоміших творців коміксів, який створив таких персонажів, як Люди Ікс, Халк та Фантастична четвірка. Завдяки його праці комікси стали дуже популярними і сьогодні їх можна знайти на прилавках книгарень, бібліотеках і навіть у шкільних програмах.

Це цікаво. Із фонду нашої бібліотеки.

 Сільва Хосе, Міеле Філіп  “Метод Сільви. Управління розумом”.  
Це революційний посібник, який відкриває перед читачами безмежні можливості людської свідомості. Автори  пропонують унікальну методику, яка дозволяє кожному навчитися керувати своїм розумом, досягати внутрішньої гармонії та використовувати приховані резерви мозку для покращення якості життя. Книга детально розповідає про техніки, що допомагають розвинути концентрацію, знизити стрес, поліпшити пам'ять й творче мислення. Метод Сільви базується на поєднанні медитаційних практик та вправ для тренування розуму, які сприяють розкриттю внутрішнього потенціалу. 
Науково-популярне видання "Метод Сільви. Управління розумом" - це ключ до того, щоб навчитися жити повноцінно, свідомо та продуктивно, використовуючи силу свого розуму на максимум.
Нехай “Метод Сільви” стане вашим провідником у світі особистісного зростання!

27 серпня 2024 р.

Іван Франко.

 27 серпня виповнюється 168 років від дня народження Івана Франка - знакової постаті вітчизняної та світової культури, українського генія. Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч - це все Іван Франко. Він вільно володів 14-ма мовами. Сучасники називали Івана Франка "академією в одній особі".
Пропонуємо вашій увазі книжку Степана Процюка "Руки і сльози". Це книга про різного Франка: про хлопчика, зачудованого навколишнім світом, про наполегливого юнака, який стає непересічним інтелектуалом, про не завжди щасливого сім’янина і фанатичного трудоголіка. Це історія про бідність, яка змушує займатися літературними підробітками, і про генія, з-під пера якого навіть у таких умовах виходять вершинні твори. А ще тут про арешти і переслідування, болючі втрати друзів і коханих жінок.
"Руки і сльози" — це панорамний роман, де зображене тодішнє галицьке суспільство, його політичне і культурне життя. Також це психологічний роман, у якому пронизливо відтворено внутрішній світ Івана Франка, зокрема в його останні найтяжчі роки, затьмарені хворобами.

Увага! Новинка.

 Олена Пшенична  “Там, де заходить сонце” . 
Це тепла і щемлива історія про зрілих людей, які так чи інакше потрапили у геріатричний пансіонат для людей літнього віку “Золота осінь” і про Віру Петрівну, ту, яка стає “ненадовго” його жителькою. Це відверта історія батьків, чиї діти не змогли (а частіше не захотіли) опікуватись батьками. Це історія про долі різних людей і добрих, і злих, але ж “чорне піднебіння ніколи не буває чорним, якщо в тебе світло на душі”. Чи втримає Віра Петрівна це світло в собі? Чи прийме чуже горе і підставить плече і подасть руку підтримки, бо “скільки живе в цих старих і колючих людях маленьких великих бід?”. Це історія про тут і тепер, про те, що життя триває, про віру, любов і взаємопідтримку.  Книга наскрізь просочена смутком, який дуже гармонійно розбавляє добрий гумор. Не бійтеся її читати, -  це тепла історія. Вона настільки життєва та цікава, що час за книгою минає непомітно, а деякі жарти залишаться у пам'яті ще надовго.

26 серпня 2024 р.

Пост подяки!

📚📚😍🔥
Радіємо подарункам від нашої постійної благодійниці — книголюбки Олени Дрозд  (Olena Drozd)! Дякуючи пані Олені ми придбали для молоді і юнацтва нові сучасні книги 📚📙📘📗майже на п’ятнадцять тисяч гривень. 
Дякуємо пані Олено! Наші читачі будуть в захваті!😍😍😍🔥🔥🔥







24 серпня 2024 р.

Вітаємо з днем Незалежності !

 Сьогодні ми відзначаємо наше державне свято – День Незалежності України. Найсміливішої в світі країни, яка затулила собою Європу від рашизму. За час війни весь світ побачив хоробрість і самовідданість нашого народу, а ми ще більше пишаємося тим, що ми — українці. Ми довели, що ніколи не підемо у принизливе підданство, не погодимось стати колонією. Ми віримо в Україну, віримо в ЗСУ, працюємо спільно задля нашої Перемоги. Нехай мрія про світле майбутнє і розвиток України окриляє нас на нові звершення і Перемоги!
З Днем Незалежності, вільна, нескорена Україно!
З Днем Незалежності, хоробрі, незламні її доньки й сини!

23 серпня 2024 р.

До дня Незалежності України.

 День Незалежності України - це не просто день народження держави. Це свято пам’яті про цілі покоління наших предків, що творили націю і боролися за державність, а також день, коли варто думати про день завтрашній, про майбутні покоління, про нашу відповідальність перед історією.



Сергій Жадан.

 23 серпня український письменник, поет, перекладач та громадський активіст, співак і музикант, фронтмен українських рок-груп «Жадан і Собаки»  а нині – військовослужбовець Сергій Жадан святкує свій день народження. Він входить у категорію українських письменників, яких найчастіше перекладають за кордоном – його твори переклали на тридцять мов світу. Письменник відомий за романами “Ворошилоград”, “Інтернат”, збірками оповідань “Біг Мак”, “Месопотамія”, поетичними збірками “Життя Марії”, “Ефіопія” та інших. Його тексти стають піснями українських гуртів. Окремі твори Сергія Жадана введені в програму з української літератури середньої школи.
Тим, хто хоче зрозуміти, чим живе сучасна українська література, радимо почитати збірки віршів Сергія Жадана, а заодно - і розповіді та романи цього популярного письменника, відмічені міжнародними літературними преміями. 
Твори Сергія Жадана є у фонді нашої бібліотеки. Приходьте. Вибирайте. Читайте.

З днем Державного Прапора, Україно!

Сьогодні ми відзначаємо день Державного Прапора України. Прапор України є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення. Хай на усі віки гордо майорить наший прапор  над рідною землею та у всьому світі! Пишаймося тим, що маємо свою державу, свою землю, рідну мову, традиції і символи.

22 серпня 2024 р.

Цитата від Рея Бредбері.

Рей Бредбері – більше ніж фантаст.

22 серпня — день народження Рея Бредбері — письменника, чиї твори просякнуті добрими фантазіями і спогадами. Своєю щирістю він навчив нас радіти приємним дрібничкам, а також подарував світу інтерес до жанрах наукової фантастики та фентезі, які раніше були на периферії сучасної літератури.
Ми з теплом ставимося до творчості одного з найяскравіших письменників ХХ століття і кожне літо насолоджуємося  книгою «Вино з кульбаб».
Хто ще не знайомий із творчістю цього чудового письменника чи хоче перечитати його твори, приходьте до нашої бібліотеки. У нас є що вам запропонувати.📚

21 серпня 2024 р.

Дякуємо!

Шановні читачі Звенигородської громади! Ділимося із вами своєю радістю! Бібліотеки нашої громади, завдячуючи  міському голові Олександру Саєнку, начальнику відділу культури, молоді, спорту та туризму Юлії Письменній та депутатському корпусу, поповнилися сучасними книгами українських та зарубіжних авторів на суму  тридцять тисяч гривень.
 Дякуємо за можливість придбати книги. 
Така увага радує, надихає і читачів і бібліотекарів!




9 серпня 2024 р.

З Днем книголюбів!

 А ви знали, що 9 серпня у світі відзначають День книголюбів📚. Свято зародилось у США, майже одразу стало популярним і в результаті набуло статусу всесвітнього. Його відзначають літератори та видавці, друкарні та книжкові магазини і, звичайно, бібліотекарі та читачі – ті люди, для яких книга створюється.  Кожен книголюб знає, як відзначити це свято💥. Можна, звісно, провести його в компанії улюбленої книги📗, або, навпаки, розпочати знайомство з новою, ще невідомою книжкою📙. Тому ховаємо свої смартфони📱, дістаємо хорошу книгу📘 та читаємо📖. Якщо такої не знайшлося на ваших полицях, то мерщій до нашої бібліотеки . У нас багато цікавих книг📚 на будь який смак.
Тож, шановні книголюби, зі святом😘😍 нас і побільше нам цікавих книжок📘📙📗 та захопливого читання📖!

8 серпня 2024 р.

Щастя Є !

  А ви знали, що сьогодня  відзначається День "Щастя є!". Тож у кожного з нас є гарна нагода замислитись над питанням - то що таке щастя і що робить нас щасливими. Війна змінила наші погляди, ми знаємо, що щастя просте і тихе - щастя бути разом, спати вночі, чути спів пташок, а не тривожні сирени, щастя, коли дітки ходять до школи, коли є електрика і інтернет, коли є їжа і питна вода, цей перелік можна продовжувати дуже довго...
 Ми ж пропонуємо один з недорогих способів, що може зробити нас щасливими. Це читання. Бібліотекотерапія — мистецтво використання книг для допомоги людям у вирішенні проблем, які ставить перед ними життя, відома вже давно , і кажуть, що віра у цілющу силу книжок сягає ще часів стародавніх Єгипту та Греції, де написи над публічними бібліотеками говорили, що бібліотека це місце, яке зцілює душу.
Тож завітайте до нашої бібліотеки і ми допоможемо підібрати вам книгу, яка зробить вас трішки щасливішими.

7 серпня 2024 р.

Пантелеймон Куліш.

 7 серпня виповнюється 205 років від дня народження Пантелеймона Куліша - виданого українського письменника, фольклориста, етнографа, мовознавця, перекладача, критика, редактора, видавця, філософа історії, одного з найяскравіших діячів українського національно-культурного відродження XIX ст. Разом з Тарасом Шевченком і Миколою Костомаровим склав славетну наддніпрянську "трійцю" 1840-1860-х рр., яка заклала підвалини національно-історичної самосвідомості та нової літератури. Пантелеймон Куліш відомий найбільше як перекладач Біблії та як автор першого українського історичного роману "Чорна рада".
А ще Пантелеймон Куліш є автором українського алфавіту - "кулішівки" - однієї з перших версій української граматики, яка лягла в основу сучасної української мови, і названої на честь автора. У ній була вперше застосована українська буква "i”.

Цитата дня.

 "Хочу поділитися з тобою одним секретом, який я знаю вже деякий час, — у цьому світі, де все так складно, завжди знайдеться книга, яка пояснює, як просто все насправді."
Вірджинія Ендрюс "Квіти на горищі"

5 серпня 2024 р.

А ви знали ?

 А ви знали, що український письменник, представник Розстріляного відродження, перекладач, драматург Євген Плужник  перші свої перші поетичні спроби публікував під псевдонімом Кантемирянин (від назви слободи Кантемирівка Воронезької губернії, де народився). Він був цікавою особистістю, поетом високої культури, якого віднесли до найвидатніших імпресіоністів ХХ століття. Життя поета-експресіоніста обірвалося у 37 років у таборі для політв’язнів на Соловках. Хворів на туберкульоз. Був похований у братській могилі у таборі. 

Цитата дня.


 

2 серпня 2024 р.

А ви знали?

 А ви знали, що 2 серпня 1918 року Гетьман України Павло Скоропадський затвердив Закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави. Сьогодні це Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського (НБУВ) — головна всеукраїнська книгозбірня, загальнодержавний комплексний бібліотечно-інформаційний, науково-дослідний, науково-методичний та культурно-просвітницький центр, найбільше за обсягом документно-інформаційних ресурсів книгосховище України. Одна з найбільших національних бібліотек світу. Підпорядкована НАН України, входить до її Відділення історії, філософії й права. Як особливо цінний об'єкт культури перебуває під охороною держави. Фонди НБУВ нараховують понад  15 млн одиниць.

Міжнародний день голокосту ромів.

 Для ромської спільноти всього світу 2 серпня – скорботна дата – Міжнародний день голокосту ромів. 1944 року ніч на 3 серпня для останньої 3-тисячної групи полонених циган у таборі смерті Auschwitz-Birkenau стала страшною трагедією. Нацисти влаштували так звану «Циганську ніч», фізично знищивши велику кількість людей ромської національності. У Другу світову війну до цього табору було доправлено 23 тис. представників циганської національності, з них понад 20 тис. осіб загинуло.
Нацисти та їх союзники винищили близько 90% ромів Європи. Тільки в Україні в цей час загинуло близько 20 тис. циган. За даними дослідників, серед жертв голокосту налічується близько 1,5 млн ромів. В процентному відношенні це найбільша кількість потерпілих від нацистських репресій. Саме тому ці трагічні події мають символічну назву – Калі Траш, що значить Чорний Жах.
У листопаді 1996 року в Освенцимі відбулася конференція, присвячена вшануванню пам’яті циган, загиблих від жорстокого нацистського режиму, на якій очільники ромських організацій США та європейських країн ухвалили відзначання 2 серпня Міжнародним днем голокосту ромів. Ця дата була започаткована Міжнародною радою пам’яті геноциду представників ромського етносу.
В Україні у жовтні 2004 року було затверджено Постанову Верховної Ради, згідно з якою країна почала відзначати цю подію офіційно. Рішення було прийняте з метою збереження історичної пам’яті про невинних жертв масових вбивств ромів, щоб майбутні покоління не допустили повторення страшної трагедії.
Задокументованої інформації про знищення ромів вкрай мало. Лише нещодавно дослідники почали записувати історії, які переказували з покоління в покоління нащадки вцілілих ромів. Більше інформації можна знайти в матеріалаха Українського інституту національної пам’яті та Українського центру вивчення історії Голокосту за посиланнями:

1 серпня 2024 р.