2 серпня 2024 р.

Міжнародний день голокосту ромів.

 Для ромської спільноти всього світу 2 серпня – скорботна дата – Міжнародний день голокосту ромів. 1944 року ніч на 3 серпня для останньої 3-тисячної групи полонених циган у таборі смерті Auschwitz-Birkenau стала страшною трагедією. Нацисти влаштували так звану «Циганську ніч», фізично знищивши велику кількість людей ромської національності. У Другу світову війну до цього табору було доправлено 23 тис. представників циганської національності, з них понад 20 тис. осіб загинуло.
Нацисти та їх союзники винищили близько 90% ромів Європи. Тільки в Україні в цей час загинуло близько 20 тис. циган. За даними дослідників, серед жертв голокосту налічується близько 1,5 млн ромів. В процентному відношенні це найбільша кількість потерпілих від нацистських репресій. Саме тому ці трагічні події мають символічну назву – Калі Траш, що значить Чорний Жах.
У листопаді 1996 року в Освенцимі відбулася конференція, присвячена вшануванню пам’яті циган, загиблих від жорстокого нацистського режиму, на якій очільники ромських організацій США та європейських країн ухвалили відзначання 2 серпня Міжнародним днем голокосту ромів. Ця дата була започаткована Міжнародною радою пам’яті геноциду представників ромського етносу.
В Україні у жовтні 2004 року було затверджено Постанову Верховної Ради, згідно з якою країна почала відзначати цю подію офіційно. Рішення було прийняте з метою збереження історичної пам’яті про невинних жертв масових вбивств ромів, щоб майбутні покоління не допустили повторення страшної трагедії.
Задокументованої інформації про знищення ромів вкрай мало. Лише нещодавно дослідники почали записувати історії, які переказували з покоління в покоління нащадки вцілілих ромів. Більше інформації можна знайти в матеріалаха Українського інституту національної пам’яті та Українського центру вивчення історії Голокосту за посиланнями: