27 серпня 2024 р.

Іван Франко.

 27 серпня виповнюється 168 років від дня народження Івана Франка - знакової постаті вітчизняної та світової культури, українського генія. Поет, прозаїк, драматург, вчений, етнограф, фольклорист, історик, філософ, соціолог, економіст, журналіст, перекладач, громадсько-політичний діяч - це все Іван Франко. Він вільно володів 14-ма мовами. Сучасники називали Івана Франка "академією в одній особі".
Пропонуємо вашій увазі книжку Степана Процюка "Руки і сльози". Це книга про різного Франка: про хлопчика, зачудованого навколишнім світом, про наполегливого юнака, який стає непересічним інтелектуалом, про не завжди щасливого сім’янина і фанатичного трудоголіка. Це історія про бідність, яка змушує займатися літературними підробітками, і про генія, з-під пера якого навіть у таких умовах виходять вершинні твори. А ще тут про арешти і переслідування, болючі втрати друзів і коханих жінок.
"Руки і сльози" — це панорамний роман, де зображене тодішнє галицьке суспільство, його політичне і культурне життя. Також це психологічний роман, у якому пронизливо відтворено внутрішній світ Івана Франка, зокрема в його останні найтяжчі роки, затьмарені хворобами.