16 вересня 2024 р.

А ви знали?

А ви знали, хто такий ліброкубікуларіст? 😳😁 Якщо вас запитають: "Ви – ліброкубікуларіст?", - відповіддю буде здивоване мовчання. Однак такий термін дійсно існує. А означає він усього-навсього ... людину, яка любить читати у ліжку.😜

13 вересня 2024 р.

Амбасадор бібліотеки.

Дякуємо Настя Бондаренко👏 за любов 💖до книги 📘та нашої бібліотеки📚. 

Увага! Новинка.

 📗Книга від авторів. 
Назва цієї збірки… трішки пікантна😳😁. Вона викликає різні емоції.😂😲😜 Втім, гумор творців збірки явно не залишить байдужими тих, хто все ж її буде читати 📖. Як пояснюють самі автори, ця книга про реалії нашого життя – з веселими, іноді дуже сміливими, але абсолютно нашими українськими фразами та жартами.

12 вересня 2024 р.

Дякуємо!

Друзі  😍! Хочемо з вами поділити радісною новиною😍🔥. Знову неймовірний подарунок 📚📚 від неймовірної Олени Дрозд. Дякуємо пані Олено!!!!💖💖💖

Олександр Кошиць.

 "Якби пісня була державою, то Україна посіла би перше місце поміж народами".
                               Олександр Кошиць
12 вересня 1875 року народився Олександр Кошиць - видатний український хоровий диригент, педагог, етнограф і композитор, один із засновників Української Республіканської Капели. На початку 1920-х років силою свого таланту і керованої ним Капели переконав мешканців трьох континентів в існуванні української нації. Багатий талант Кошиця, його патріотизм, засвідчений перед усім світом, його віддана служба украı̈нській музиці й врешті його спадщина заслуговують на вдячність всієı̈ Украı̈ни. Нині, під час війни, російські загарбники засвідчили, що насамперед вони намагаються стерти нашу ідентичність, знищити українську культуру, тож спалюють книжки, крадуть картини, руйнують наші музеї. Усвідомлюємо, що маємо й надалі боротися, надихаючись прикладом видатного українського диригента Олександра Кошиця.
Дізнатися про життя, творчість митця та тріумфальне турне  Української Республіканської Капели ви зможете у нашій бібліотеці.

11 вересня 2024 р.

Всесвітній день прибирання "World Cleanup Day" 2024 в Україні.


  Звенигородська публічна бібліотека ім.Ю.С.Кримського приєднується до проведення Всесвітнього дня прибирання “World Cleanup Day” в Україні. Всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it Ukraine” спільно з міжнародним рухом “Let’s Do It World” за підтримки органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, ряду громадських організацій проводить щорічно Всесвітній день прибирання “World Cleanup Day”. Всесвітній день прибирання (World Cleanup Day), що відзначається щороку в третю суботу вересня – це глобальна подія, що об’єднала навколо себе мешканців різних країн світу з метою прибирання планети від сміття.                  Всесвітній день прибирання в Україні пройде 20 вересня 2024 року в 24 областях разом з  211 країнами світу і  буде проходити під гаслом “Зробимо Україну чистою разом!”  Він проходитиме в різних форматах в залежності від можливостей у воєнних реаліях:                                            
✅  цифрове прибирання онлайн;
✅ прибирання прибудинкових територій, прибирання територій установ, організацій, закладів освіти;
✅  сортування вторинної сировини та здача макулатури на перероблення;
✅ приурочення осіннього місячнику благоустрою до Всесвітнього дня прибирання в Україні тощо.
Звенигородська публічна бібліотека запрошує заклади культури нашої громади долучитися  до акції та зробити наш світ чистішим.

Павло Грабовський.

160 років тому 11 вересня народився Павло Грабовський — український поет, лірик, публіцист, перекладач, яскравий представник української інтелігенції, яка в умовах самодержавної російської імперії вела боротьбу за національну свободу України, тісно  пов'язану з рухом за соціальне визволення.
Бажав би я, мій рідний краю,
Щоб ти на волю здобувавсь,
Давно сподіваного раю
Від себе власне сподівавсь.
Щоб велич простого народа
Запанувала на Русі,
Щоб чарівна селянська врода
Росла в коханні та красі.
Щоб Русь порізнена устала
З-під віковічного ярма
І квітом повним розцвітала
У згоді з ближніми всіма! 
"До Русі-України" 

Потенціал ШІ у нашому житті.

 Штучний інтелект (ШІ) вже давно захопив нашу уяву. Втім, мало хто насправді розуміє, на що здатні технології та чого нам варто від них очікувати. Саме тому сьогоднішнє заняття в хабі цифрової освіти було присвячене ШІ. Передивилися освітній серіал та розбиралися з можливостями використання штучного інтелекту.

10 вересня 2024 р.

Увага! Новинка.

Діана Чемберлен "Велика брехня у маленькому місті" 
Це драма з елементами трилера і ґрунтовною історичною і мистецькою основою:
молода художниця Морган сидить у в‘язниці за злочин, якого не коїла, як раптом до неї навідується дочка відомого художника разом зі своїм адвокатом. Вони прийшли звільнити Морган, з умовою, що та візьметься реставрувати мурал майже 80-річної давнини, бо так вказано в заповіті цього відомого художника. Звідки він знає Морган, чому вибрав саме її, коли вона ніколи не займалася реставрацією? Питань багато, але на волю хочеться, тому вона погоджується. Розділи чергуються. Паралельно ми читаємо про Морган і художницю Анну, яка створювала цей мурал і, здається, поступово божеволіла. Справжня історія відкривається так само поступово, сантиметр за сантиметром, як йде робота реставраторки...
Історія вам сподобається, вона торкається мистецтва, дружби, заздрощів, расової та гендерної дискримінації, згубних звичок, насильства, божевілля та кохання.

9 вересня 2024 р.

Іван Котляревський.

"Будеш, батьку, панувати,
Поки живуть люди
Поки сонце з неба сяє, 
Тебе не забудуть! 
Тарас Шевченко
255 років тому, 9 вересня, у Полтаві народився Іван Котляревський -  основоположник нової української літератури, письменник, драматург, громадський діяч. Автор поеми "Енеїда", п'єс "Наталка-Полтавка" та "Енеїда".

Увага! Новинка.

Карма Браун “Рецепт ідеальної дружини” 
Це психологічний трилер, сюжет якого захопить вас до останньої сторінки!
Уявіть: ви переїжджаєте до нового дому та знаходите записник попереднього власника. І те, що ви в ньому прочитаєте, змінить ваше життя…
Еліс Хейл, головна героїня роману, залишає кар’єру в піарі, щоб стати письменницею. Разом із чоловіком вона переїздить з Нью-Йорка у тихе передмістя. Одного дня вона знаходить стару кулінарну книгу попередньої господині цього дому Неллі Мердок, яка була домогосподаркою і мешкала тут з чоловіком у 50-х рр.
Окрім рецептів, Еліс виявляє в книзі зашифровані підказки про подружнє життя та помічає схожість між історією цієї жінки та своєю. Це змушує її засумніватися у своїх стосунках із чоловіком. Вона починає контролювати своє життя і захищатись за допомогою кількох отриманих з цієї книжки секретів...
Ну що заінтригували? Тоді мерщій до бібліотеки і за читання )))

6 вересня 2024 р.

А ви знали?

 А ви знали, що 6 вересня відзначають День читання книги. Хоча започаткування Національного дня читання приписують Сполученим Штатам Америки, деякі аспекти історії його виникнення залишаються оповитими таємницею. Популярність таких подій часто виходить за межі держаних кордонів і поширюється світом. Світом, що любить читати. Світом, що відчуває брак часу для читання.Тож сьогоднішній день є ідеальним шансом виділити трішки  часу для того, щоб надолужити пропущене в наших списках літератури. 

Бінго українського нонфіку.

 Війна увірвалася у кожен дім, поділила життя на "до" і "після", стала нашою новою реальністю. Щодня з'являються все нові й нові питання — як саме з цією реальністю співіснувати, не втратити в ній себе і до яких викликів ми маємо бути готовими.
Як ми можемо підготувати себе і країну до збільшення кількості людей з інвалідністю? Яким вектором рухатимемося далі? Чи не відступимо від цінностей, за які віддають життя наші люди, — свобода слова, рівні права? Як підготуватись до післявоєнного стану — можливого рівня насильства, радикалізму? Куди може зникати емпатія під час війни, навіть у найбільш чуйних людей? І чому ми ніколи не зможемо бути такими, як до 24 лютого?
Книжка громадської активістки Тані Касьян "Наше. Спільне. Як зберегти в собі людину під час і після війни" наповнена історіями як людей не публічних, так і медійних особистостей нарівні з іншими. Чи усвідомлювали можливість повномасштабного вторгнення, чи складали тривожні валізи, де були напередодні 24 лютого… А також думками психотерапевта про те, чому люди не вірили до останнього, що може статись ескалація війни.
Разом з читачем Таня Касьян пройде шлях від першого усвідомлення війни до відповідей на питання "Як не програти після перемоги?". Бо навіть коли здається, що світло згасло, варто пам’ятати — воно завжди є всередині нас. І ми точно можемо його зберегти.
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!
#національнийтижденьчитання  
#тижденьЧитання2024
 #читайНонфік
 #бінгоНонфік
#уік

Національний тиждень читання нонфіку.

  Книги про українсько — російську війну.
Наша добірка містить документальні твори та репортажі, історичні дослідження та політичні коментарі. Книги про російсько-українську війну — це важливі твори, які допомагають розуміти та пам'ятати важливе. Завітайте  до нашої бібліотеки та обирайте важливі книги , які є частиною нашої історії.
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!
#національнийтижденьчитання  #тижденьЧитання2024 
#читайНонфік
 #бінгоНонфік
#уік

5 вересня 2024 р.

Бінго українського нонфіку.

Максим “Далі” Кривцов “Вірші з бійниці”
Поезії, які пробирають до серця, написані майстерним пером Максима “Далі” Кривцова, який, на жаль, ніколи не зможе продовжити свою творчість.
Збірка була визнана однією з найкращих книжок 2023 року за версією українського ПЕН.
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!
#національнийтижденьчитання 
 #тижденьЧитання2024
 #читайНонфік
 #бінгоНонфік
#уік

4 вересня 2024 р.

Національний тиждень читання нонфіку.

 Українська кухня багатогранніша, ніж нам здається. Ми знаємо лише 15 відсотків того, що є насправді. Рецепти страв із цих книжок будуть однаково корисними як для досвідчених кулінарів і кухарів, так і початківців, тих, хто робить перші кроки в приготуванні страв й намагається дотримуватися традиційного харчування. Зберігаючи українську кухню - ми зберігаємо свою самобутність та ідентичність, зберігаємо здоров'я. Пам'ятайте, українська кухня може дивувати!
#національнийтижденьчитання  
#тижденьЧитання2024  #читайНонфік  #уік


Бінго українського нонфіку.

Олександр Палій “Короткий курс історії України”  
 Це український нонфікшн для тих, хто лише починає знайомство з історією нашої держави. "Короткий курс історії України" - це вичерпна інформація про племена, які жили на території України, заснування Києва, добу козацтва, період Першої та Другої світових воєн, Голодомору, здобуття Незалежності, російсько-українську війну на Сході тощо. Уроки історії, яку пережили наші предки - це неоціненний досвід. Знаючи про помилки та успіхи минулого, можна сміливо будувати майбутнє країни. Саме зараз кожному українцю, який любить думати і задавати питання дуже необхідна ця книга.
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!
#національнийтижденьчитання  
#тижденьЧитання2024
 #читайНонфік
 #бінгоНонфік
#уік

3 вересня 2024 р.

Мирослав Дочинець. Ловець миттєвостей життя.

 3 вересня виповнюється 65 років Мирославу Дочинцю - відомому українському письменнику, журналісту, філософу, публіцисту, видавцю, лауреату Шевченківської премії та шнших численних літертурних премій і відзнак. У його доробку понад двадцяти творів, серед яких романи, новели та філософсько-психологічний заповіт 104-річного карпатського мудреця Андрія Ворона "Многії літа. Благії літа", який став українським народним бестселером.
З днем народження, пане Мирославе. Многії і благії літа Вам!
(на фото Мирослав Дочинець під час творчої зустрічі у нашій бібліотеці)

Національний тиждень читання нонфіку.

 Кожна нація має знати своє коріння та минуле своєї держави для того, щоб не повторювати помилок при будуванні майбутнього й українці – не виключення. Історичні книги про Україну українською мовою сьогодні викликають інтерес і у дітей, і у дорослих. Пропонуємо вашій увазі найкращі книги з історії України, які є у фонді нашої бібліотеки.
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!
#національнийтижденьчитання  #тижденьЧитання2024 
#читайНонфік, #бінгоНонфік,
#тиждень_читанння
#уік

2 вересня 2024 р.

Національний тиждень читання нонфіку.

 Сьогодні розпочинається  Національний  тиждень читання нонфіку, організованого Українським інститутом книги. Гасло тижня — “З історії незакінченої війни”. Це назва книжки есеїв Юрія Шевельова, видатного мовознавця, літературного критика, автора блискучих мемуарів про українське ХХ століття. Ці слова обрані задля того, щоб сфокусуватися цього тижня на книгах саме історичної тематики, навіть більше — на нових виданнях, що з’являються на полицях українських книгарень та бібліотек, попри війну, що триває, що не закінчилась. З  2 по 8 вересня  ми  намагатимемося познайомити вас з різноманіттям книжок з історії, популярні видання з різних галузей науки, репортажистику, бізнес-літературу. Знати більше, дізнаватися нове, ділитися новими знаннями з іншими, перевідкривати своє, занурюватися в світ науки, історії, літератури чи мистецтва можна завдяки нонфікш-літературі. 
Долучайтеся до національного тижня читання нонфіку
Читайте та відкривайте нові горизонти разом із нами!

А ви знали?

 А ви знали, що 2 вересня 1996 р. в Україні було введено в обіг національну валюту - гривню.
Історія української валюти сягає часів Русі і походить від слова "гривна" - стародавньої нашийної прикраси, а також вагової, лічильної і монетної одиниці, що мала поширення на теренах сучасної України.
Оформлював українські гривні відомий український графік, лавреат Державної премії імені Т. Шевченка - Василь Лопата. Ескізи гривні робили шість митців, і найкращим було визнано ескіз Василя Лопати.

Вітаємо!


Віримо у мирне та щасливе життя у вільній та демократичній Україні, 
бо неможливо зупинити прагнення української нації до знань, до світла, до життя.
Дякуємо ЗСУ за можливість розпочати цей новий навчальний рік.
Нехай він буде символом надії і віри в перемогу!

Увага! Новинка.

Кривцов Максим -”Далі” “Вірші з бійниці”
Прочитайте ці вірші. Побудьте поруч. Зіпріться на обвалену стіну. Подихайте сирістю й порохом. Послухайте, як співають птахи на початку весни і працює ворожа техніка на дванадцяту годину. А тоді підійдіть до бійниці — й дивіться.
Як курява ковтає будинки. Як рвуться сталеві нитки снарядів. Як стираються вулиці, наче коректором. Як пострибунчик сонця падає додолу. Як вигинається трава після того, як по ній пройшла група піхотинців. Як дідусь тягне велосипед і зникає в тумані. Мусимо побачити дерева і гори, сніги і ріки, любов. І дихати, бо це сьогодні розкіш.
Покажіть собі себе. Те, скільки цукру ви кидаєте собі в чай. Як смажите картоплю. Як жмуритесь від сонця. Як високо закачуєте шкарпетки. Чи зіжмакуєте паперовий стаканчик перед тим, як кинути його до смітника. Ця бійниця широка. І вона — лише ваша. Варто тільки зазирнути.
Не бійтеся.